Mousserende wijn of schuimwijn, in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn, is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van rode wijn en rosé. In de meeste landen waar wijn wordt gemaakt, wordt ook een mousserende wijn gemaakt. Er is veel verschil in kwaliteit. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet.

Frankrijk
Méthode traditionnelle. Voorheen, en buiten de regio Champagne, bekend als méthode champenoise. Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de "mousse" is hier het hoogst. Eenmaal in een glas geschonken blijven zich lang bubbels in het glas vormen.
Méthode Charmat of méthode cuve close. De tweede gisting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig zijn.
Méthode de gazéification, voor geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Bij deze methode wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonade. Er zullen zich vrij snel geen bubbels meer vormen als de wijn eenmaal in het glas staat.

Duitsland
Ook in dit land worden mousserende kwaliteitswijnen volgens de méthode traditionnelle gemaakt. Dit is de sekt b.A., Sekt bestimmte Anbaugebiete. Er is ook veel goedkope sekt op de markt, maar dit is géén "sekt b.A." Ook in Duitsland wordt eenvoudige bubbeltjeswijn gemaakt, die bijvoorbeeld "perlwein" en "schaumwein" wordt genoemd. Deze soorten wijn zijn gemaakt volgens de "méthode Charmat" of de "méthode gazeifié" en mag geen sekt worden genoemd.

Ook Wijnhuis Twente leverd mousserende wijn en daarom heb ik een kleine selectie gedaan die u hier onder kunt vinden, zoekt u iets anders? Laat het mij weten!
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.